Τεχνολογία

Τα νέα “τερατάκια” της AMD (AMD Ryzen)

Αποκαλύφθηκαν τα specs των AMD Ryzen

Αρκετό καιρό ακούμε για τους AMD Ζen. Η εταιρεία πριν λίγες μέρες μας αποκάλυψε τους νέους επεξεργαστές στο event «New Horizon».

Μας αποκάλυψε ότι το επίσημο όνομα των προϊόντων δεν θα είναι zen αλλά Ryzen. Επίσης μας αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά του. Έχουμε να κάνουμε με ένα μοντέλο 8 πυρήνων και 16 Threads που θα καταφθάσει στην νέα πλατφόρμα AM4. Το base frequency του επεξεργαστή θα είναι 3.4GHz, και θα περιέχει L2 και L3 Cache που συνδυαστικά θα φτάνουν τα 20MB.

Ταυτόγχρονα, θα ενσωματώνει την AMD SenseMI τεχνολογία που βελτιώνει την κατανάλωση ενέργειας και την απόδοση του, αυτό θα κάνει τον επεξεργαστή να είναι ποίο εύκολα «overclockable» με την διαθέσιμη ψύξη χωρίς κάποιο προκαθορισμένο όριο.

H CEO της AMD, Lisa Su μας αποκάλυψε τα πρώτα benchmarks. Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα Blender και Handbrake και ο επεξεργαστής της AMD ήταν γρηγορότερος από τον Intel i7 6900K στις δοκιμές της παρουσίασης. Ο Ryzen, επίσης δοκιμάστηκε και on-stage, με Battlefield 1 προσφέροντας και εκεί την αντίστοιχη απόδοση.

Η ημερομηνία κυκλοφορίας των Ryzen δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά η AMD πιστεύει πως θα καταφέρει να τους κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Η τιμή είναι άγνωστη στην παρούσα φάση.