Τεχνολογία

Πώς το διαδίκτυο έχει αλλάξει την καθημερινή ζωή

internet www

Το διαδίκτυο έχει μετατρέψει την ύπαρξή μας ανάποδα.

Έχει φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες, στο βαθμό που είναι πλέον το μέσο που προτιμούμε για καθημερινή επικοινωνία.

 

Σε σχεδόν όλα όσα κάνουμε, χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο.

Πριν από το Διαδίκτυο, αν θέλατε να παρακολουθήσετε τις ειδήσεις, έπρεπε να περπατήσετε στο περίπτερο όταν άνοιξε το πρωί και να αγοράσετε μια τοπική έκδοση που αναφέρει τι είχε συμβεί την προηγούμενη μέρα.

Αλλά σήμερα ένα κλικ ή δύο είναι αρκετό για να διαβάσετε το τοπικό σας χαρτί και οποιαδήποτε πηγή ειδήσεων από οπουδήποτε στον κόσμο, ενημερώθηκε μέχρι το λεπτό.

 

Το ίδιο το Διαδίκτυο έχει μεταμορφωθεί.

Στις πρώτες της μέρες – οι οποίες από ιστορική άποψη είναι ακόμα σχετικά πρόσφατες – ήταν ένα στατικό δίκτυο σχεδιασμένο να μεταφέρει ένα μικρό φορτίο bytes ή ένα σύντομο μήνυμα μεταξύ δύο τερματικών.

Σήμερα, ωστόσο, μεταφορτώνονται και μεταφορτώνουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών μέσω αυτού του ηλεκτρονικού leviathan και το περιεχόμενο είναι πολύ δικό μας, τώρα είμαστε όλοι σχολιαστές, εκδότες και δημιουργοί.

Στη δεκαετία του 1980 και του 1990, το Διαδίκτυο διευρύνθηκε ώστε να συμπεριλάβει τις ικανότητες πληροφορικής των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων και, αργότερα, δημόσιους φορείς, ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο

 

Σήμερα, μπορούμε να στέλνουμε δεδομένα από το ένα άκρο του κόσμου στο άλλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, να κάνουμε online παρουσιάσεις, να ζούμε παράλληλα σε “κόσμους παιχνιδιών” και να χρησιμοποιούμε εικόνες, βίντεο, ήχο και κείμενο για να μοιραστούμε την πραγματική μας ζωή, πραγματική ταυτότητα.

 

Η άνοδος του Διαδικτύου προκάλεσε μια συζήτηση για το πώς η επικοινωνία στο Διαδίκτυο επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις.

 

Οι τεχνολογίες της πληροφορίας προκάλεσαν θεμελιώδη αλλαγή σε ολόκληρη την κοινωνία, προωθώντας την από τη βιομηχανική εποχή στη δικτυωμένη εποχή. Στον κόσμο μας, τα παγκόσμια δίκτυα πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας υποδομή-αλλά με ποιον τρόπο άλλαξαν οι ανθρώπινες σχέσεις; Το Διαδίκτυο έχει αλλάξει την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την κυβέρνηση, την υγειονομική περίθαλψη και ακόμη και τους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους αγαπημένους μας, έχει γίνει ένας από τους βασικούς παράγοντες της κοινωνικής εξέλιξης.

Οι αλλαγές στην κοινωνική επικοινωνία έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Παρόλο που τα αναλογικά εργαλεία εξακολουθούν να έχουν τη θέση τους σε ορισμένους τομείς, οι νέες τεχνολογίες συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος κάθε μέρα, μετατρέποντας τις επικοινωνιακές πρακτικές και τις δυνατότητές μας – ιδιαίτερα στους νέους.

Το Διαδίκτυο έχει αφαιρέσει όλα τα εμπόδια επικοινωνίας.

Σε απευθείας σύνδεση, οι συμβατικοί περιορισμοί του χώρου και του χρόνου εξαφανίζονται και υπάρχει ένα ζαχαρώδες ευρύ φάσμα επικοινωνιακών δυνατοτήτων.

Ο αντίκτυπος των εφαρμογών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε τη συζήτηση για τη “νέα επικοινωνιακή δημοκρατία”.

Οι άνθρωποι δεν περνούν πλέον ώρες που κοιτάζουν την οθόνη ενός υπολογιστή μετά από εργασία ή τάξη. Αντίθετα, χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους για να παραμένουν σε απευθείας σύνδεση παντού, όλη την ώρα.

Όποιος παραλείπει να παρακολουθήσει αυτή τη ριζική αλλαγή, χάνει την ευκαιρία.

 

Σχετικές Αναρτήσεις